Universitatea ”Ștefan cel Mare” a obținut trei stele în clasamentul de integritate al universităților din România

USV a obținut 3 stele în cadrul clasamentului de integritate al universităților din România.

sigla_standard

În cadrul acestui clasament au fost incluse 44 de universități, ce au fost ierarhizate după următoarele criterii: corectitudine academică, transparență și corectitudine administrativă, calitatea guvernanței, management financiar, meritocrație și antidiscriminare.

Alături de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, 3 stele au mai obținut și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Academia Tehnică Militară din București, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, USAMV Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din București și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.

Surpriza clasamentului o constituie Universitatea Națională de Apărare Carol I din București și Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București, care au obținut doar două stele. USAMV București, USAMV Banat, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad și Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești au obținut, de asemenea, tot două stele.

Cu o singură stea sunt cotate nu mai mult de 18 universități:  UMF Gr. T. Popa din Iași, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, Universitatea de științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea Tehnică de Construcții din București, UMF din Craiova, Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București, Universitatea Valahia din Târgoviște, UMF Victor Babeș din Timișoara, Universitatea din Pitești, UMF Carol Davila din București, SNSPA din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea din Petroșani.

Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu din Cluj-Napoca se află pe primele locuri în clasamentul de integritate al universităților din România, cu patru stele.

Raportul a fost elaborat de Coaliția pentru Universități Curate în colaborare cu Societatea Academică din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești. Niciuna dintre cele 44 de universități din clasament nu s-a încadrat în categoria de cinci stele, însă, pe ultimul loc, cu zero stele, s-a clasat Universitatea Eftimie Murgu din Reșița.

Studiul s-a desfășurat în 3 etape de-a lungul cărora s-a urmărit dacă universitățile respectă principiul transparenței, dacă acestea oferă informații corecte și complete și daca acestea au un site actualizat și performanțe academice recunoscute.

În prima etapă a fost testat principiul tranparenței pe baza unei serii de documente ce vizează activitatea universităților, au fost analizate site-urile web și comunicatele D.N.A., a Curții de Conturi și ale A.N.I.

În a doua etapă s-au făcut evaluări de teren și s-au realizat întâlniri cu studenții și reprezentanți ai conducerii, cadre didactice și sindicate, precizează autorii clasamentului.

În a treia etapă a fost calculat scorul citărilor de pe Google Academic.

Rezultatele raportului arată că universitățile respectă în proporție de aproximativ 80% principiul transparenței.