Concursul anual organizat la Suceava – „Hard and Soft” la aniversarea celei de a XXV-a ediții

Concursul ce a debutat în anul 1994, ajuns săptămâna aceasta la cea de a XVII-a ediție, a devenit o competiție internațională de prestigiu, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studențești europene. De-a lungul timpului, echipe din principalele centre universitare din România, însumând peste 1000 de studenți, alături de reprezentanți ai mai multor universități partenere din Europa, s-au confruntat la Suceava cu provocări tehnice spectaculoase.

Hard&Soft este un concurs adresat studenților seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii și automaticii, care își propune să testeze competențele tehnice hardware și software și de relaționare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul a cinci zile, echipe formate din câte patru studenți vor încerca, iar unii vor și reuși, să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate. O asemenea reușită solicită cunoștințe avansate din domeniile știința calculatoarelor, inginerie electronică și automatizări, referitoare la proiectarea sistemelor electronice, interfațare, programare, utilizarea mediilor de dezvoltare software și hardware, testare și documentare, și nu numai.

Provocarea de anul acesta a concursului este: ”Remote Weather Station with no moving parts”.

Stația meteorologică trebuie să fie alimentată cu baterii și să fie încărcată folosind panouri solare. Aceasta trebuie să fie controlată la distanță wireless, și să aibă la bază un server web, dar și o aplicație Android.

Concurenții vor primi un modul ESP32, senzori meteo de tip BME280, baterii, panouri solare, module GMS și o gamă extinsă de senzori.

Prof.Univ.Dr.Ing. Adrian GRAUR, ne-a povestit despre ediția din acest an a concursului dar și despre parcursul acestuia de-a lungul celor 25 de ani:

La ediția 2018 a concursului s-au înscris 16 echipaje – 9 echipaje din țară (Cluj Napoca și Oradea cu câte un echipaj, București, Timișoara și Suceava cu câte două echipaje) și 7 echipaje din străinătate (Cernăuți și Vinița – Ucraina, Chișinău – Republica Moldova cu două echipaje, Novi Sad – Republica Serbia, Ilmenau – Germania și Hebei – China).

Pentru ediția 2018, juriul concursului este format din Timothy HALL, Universitatea din Limerick, Irlanda – președinte, Ciaran MacNAMEE de la aceeași universitate,  Nela OLSAROVA și Nicolae FOICA de la ServiceXpert GmbH Munchen – Germania, Claudine LECOCQ și Jean Michel DUTHILLEUL de la Universitatea Lille 1 – Franța, în calitate de membri.

Prezentarea sistemelor realizate de echipele competitoare ca răspuns la tema-proiect propusă de juriu – un adevărat spectacol al unor aplicații puse în funcțiune – va avea loc pe parcursul zilei de vineri, 25 mai 2018.

Festivitatea de premiere se va desfășura vineri, 25 mai 2018, începând cu ora 16.30, în Aula din corpul E.